måndag 16 januari 2012

Sokratiska samtal

"

Metoden Sokratiska samtal kan användas för alla åldersgrupper, från förskolan till vuxna. Ofta utgår samtalen från en bild eller en text. Samtalsledaren ställer en inledande fråga som alla deltagare kan svara på. Frågan ska utgå både från bilden/texten och från deltagarnas egen upplevelse ("vad skulle du göra i en liknande situation"). Ett syfte med frågan är att den ska hjälpa deltagarna att så syn på sin förförståelse och kanske sina förutfattade uppfattningar. Samtalen kommer ofta att handla om grundläggande värdefrågor, exempelvis om vilka handlingar som är moraliskt riktiga. När metoden används med femåringar räcker det att hålla på i 20 minuter, längre orkar de inte. Med vuxna kan ett samtal hålla på i upp till en och halv timme.

I skriften "Sokratiska samtal", utgiven av Västra Götalandsregionen, Konst- och Kulturutveckling (2007) preciseras de spelregler som gäller för ett samtal och som alla deltagare måste acceptera:

  • Att genom eftertänksam dialog göra ett utforskande möjligt.
  • Att det inte finns några "rätt" eller "fel", men mer eller mindre underbyggda argument.
  • Att lyssna.
  • Att vara beredd att ändra sin ståndpunkt.

"
http://www.skolverket.se/skolutveckling/vardegrund/demokrati_som_uppdrag/2.2264/sokratiska-samtal-starker-analysformagan-1.135612


Dokumentations-pdf från kurs om och med Sokratiska samtal. Länk till Pdf:
http://www.konstkonsulenterna.se/vgregion/images/egna/dokument/sokratiskasamtal/sokratiska_samtal_200910.pdf

Länk till sidan där Pdf ligger: http://www.konstkonsulenterna.se/vgregion/metoder/sokratiska-samtal


Hälsningar Fredric GunveLänk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar